Автор: Кристиан Оливър, ПолитикоNetflix пасти да яде.Последната политическа криза в България зависи

...
Автор: Кристиан Оливър, ПолитикоNetflix пасти да яде.Последната политическа криза в България зависи
Коментари Харесай

„Политико“: Каскета срещу Тиквата – мафиотската държава България достига преломен момент

Автор: Кристиан Оливър,  " Политико "

Netflix пасти да яде.

Последната политическа рецесия в България зависи от крайпътна бомба, израелски специалист по муниции и смъртни закани в жанр „ Кръстникът “. Главните герои са бандитският основен прокурор Иван Гешев, по прякор „ Каскета “, и (също толкоз бандитският) някогашен министър-председател Бойко Борисов, по прякор „ Тиквата “.

Объркано? Не се тормозете, всички са. Но това безспорно е основен миг за върховенството на закона в България и напъните за превръщането на 7-милионната балканска страна в пълноценна народна власт, тъй че „ Политико “ ще се опита да разгадае дивите обрати на огромната драма от 1 май насам, когато Гешев твърди, че някой се е опитал да взриви бронирания му джип, до момента в който той прекосявал завой на селски път.

В основата на рецесията стои извънредно значимата роля на основния прокурор. Гешев от дълго време е определян от антикорупционните и продемократичните деятели като една от най-големите спънки пред доближаването на България с нормите на Европейски Съюз. (Наричат го „ Каскета “ поради непокътнатата му марка – каскет на главата.) През лятото на 2020 година той беше една от главните цели на всеобщи антимафиотски улични митинги, на които стачкуващите безрезултатно желаеха оставката му.

Политически закриляната мафия в България е повсеместна и ползите ѝ включват опиати, оръжия, контрабанда на хора и източване на средства от Европейски Съюз. Според протестиращите свръхмогъщите прокурори на България са в основата на мафиотската конструкция и постоянно се грижат за това в превзетата страна да не бъдат изправени пред съда огромните риби.

Откакто оцеля по време на уличните митинги през 2020 година, Гешев наподобява съвсем невероятно да бъде преместен, частично тъй като се радва на близки връзки с Борисов, кукловодът на българската политика, на който оказа помощ да излезе от пандиза предходната година. (Едрият някогашен телохранител Борисов е именуван „ Тиквата “ поради голямата си глава).

Сега обаче нещо се е пречупило и е провокирало революция в мрачното сърце на българската страна, която може би дава искрица вяра на тези, които се надяват да прочистят Авгиевите обори от корупцията. Борисов завоюва с малко изборите през април – петите в страната за последните две години – и номинираната от него за министър-председател някогашна еврокомисарка Мария Габриел съобщи на 11 май, че желае оставката на Гешев „ поради уронването на престижа на правосъдната власт “.

Въпреки че е малко евентуално в миналото да стане министър-председател, тъй като съдружните договаряния на Борисов се провалят, Гешев отвърна на удара с дивашка реакция в обществено показване тази седмица, намеквайки, че политическата класа в този момент се пробва да убие него и фамилията му. Той също по този начин загатва, че е подготвен да опише за корупцията по високите етажи на властта.

И по този начин, дали някой в действителност се пробва да го убие?

На 1 май Гешев попадна в заглавията на вестниците, откакто публични лица обявиха, че той едвам е оживял при масирана бомбена офанзива на завой на пътя, където придвижването би трябвало да се забави. Заместникът на Гешев, Борислав Сарафов, лоялно твърдеше, че е имало кратер с диаметър 3 метра, а израелски балистичен специалист беше извикан, с цел да удостовери офанзивата. Много опозиционни политици обаче заподозряха политически спектакъл, като Гешев построява подправена история за гонене, до момента в който политическата вълна се обръща против него. Снимки на мястото на нападението демонстрираха няколко обгаряния край пътя и две разцепени дървета. Асен Василев, съосновател на антикорупционната партия „ Продължаваме промяната “, се пошегува пред публицисти, че някой се пробва да „ плаши зайци “, а Атанас Атанасов, съпредседател на реформаторската партия „ Демократична България “, добави, че има „ ясни доказателства за инсценировка “.

Но това не е единственият случай, в който Гешев споделя, че животът му е бил в заплаха?

Не, той има още обвинявания. По време на общественото си показване в понеделник Гешев скъса писмото за оставка, което съгласно него му е било наложено, и даде обещание да изкара цялостния си мандат до 2026 година Свързвайки се с убития сицилиански арбитър Джовани Фалконе, той съобщи, че е получил смъртни закани, в това число заплашителна забележка, че е самичък на ръба на канара и че „ вятърът духа “. Той също по този начин загатна, че е имало злокобни запитвания за фамилията му.

Гешев допусна, че Борисов се е опитал да го измъкне от ролята му на прокурор, с цел да стане дипломат в Турция или Израел. (Борисов, който сега не е на власт, отхвърля да е имал опция да направи такова предложение.) Представяйки се за самостоятелен страж на закона, Гешев даде обещание да даде отпор и да отърве страната от „ политическия отпадък “ в Народното събрание. Стилизирайки се и като бранител на евроатлантическата идея, Гешев присмехулно се подиграва на Борисов, че е подарил на съветския президент Владимир Путин куче в символ на другарство. „ Дори някои някогашни министър-председатели подариха кученца на Путин “, сподели той.

Чакайте малко, а не беше ли Гешев в миналото бранител на Борисов?

Да, партията на Борисов ГЕРБ беше основна за вкарването на Гешев в ролята му през 2019 година Когато предходната година Борисов беше задържан по отношение на следствие дали е изнудвал за милиони левове казино-барон на име Васил Божков-Черепа, Гешев се притече на помощ, а прокурорите жигосаха случая като безразсъден и политически стимулиран. Всъщност казусът беше обсъждан като класическо доказателство за това по какъв начин българските прокурори играят основна роля в отбраната на огромните риби.

Но в този момент Борисов се възмущава от внушението, че Гешев го е избавил, като твърди, че решението за освобождението му е взето без значение от две правосъдни инстанции. „ Изведнъж се оказва, че Гешев ме е избавил от пандиза! Може би трябваше да остана там още два дни. Искате ли да се върна за още два дни? Престанете в този момент! “, изригна той пред публицистите.

От своя страна Гешев в този момент има искания. В ревюто си в понеделник той направи бодливи подмятания за „ лицето Бойко Методиев Борисов “ във връзка със заканите против него и загатна, че той има последната дума дали да се даде ход на скандалното дело за пране на пари, в което е забъркан Борисов и придобиването на безценен парцел в Барселона.

Но какво провокира разрива сред Борисов и Гешев?

Това не е ясно. Има възможност Борисов най-сетне да е видял, че Гешев се е трансформирал в такава тежест, че е трябвало да го притисне да се реалокира, в случай че желае да избави политическото си бъдеще, да завоюва надеждни съдружни съдружници и да възроди позициите си на сцената на Европейски Съюз.

Какво мисли за всичко това правната система на България?

Нещата се развиват бързо. Сарафов, правилният заместител на Гешев в деня на хипотетичния крайпътен атентат, мина на другата страна. Сега той желае оставката на шефа си и е подал сигнал в Софийската градска прокуратура за хипотетични закононарушения на Гешев, в това число необятно публикувани противозаконни записи. Предвид деликатността на случая, той е получил и отбрана от българското министерство на правораздаването.

Да, прочетохте вярно: Министерството на правораздаването на България пази заместник-прокурор от неговия шеф. „ Познавам господин Гешев и тъкмо по тази причина декларирам, че се опасявам за живота си “, сподели Сарафов, като добави, че познава „ методите “ на Гешев и настоя, че Гешев е „ невменяем “. На собствен ред Гешев е изискал от Висшия правосъден съвет на България да предприеме дисциплинарни ограничения против Сарафов – човек, за който твърди, че е „ изменник на българския народ “.

Съюзът на съдиите в България жигосах Гешев като несъответствуващ за длъжността си поради „ цялостната липса на професионални и морални качества “, като съобщи, че конференцията му в понеделник е посочила „ театрални гении “, само че е разкрила, че претекстовете му са персонални и политически. Съюзът също по този начин прикани за промяна на Висшия правосъден съвет, който назначи основния прокурор.

Какво следва?

В един съвършен свят изключителните разтърсвания биха довели до изцяло преразглеждане на българската правосъдна система и вероятно даже до смяна на конституцията. Но същинският повратен миг занапред следва. Възможно е политическият напън най-сетне да завоюва нужното болшинство във Висшия правосъден съвет на България, с цел да се обезпечи отстраняването на Гешев, само че надалеч не е ясно кой ще ръководи шоуто политически, а Гешев твърди, че има компромати за членовете на Висш съдебен съвет. Малко евентуално е Борисов да успее да сформира държавно управление и страната може да се окаже подготвена за шестите си избори за две години през идващите месеци. Големи разкрития за незаконни практики също могат да наложат въпроса.

Самият Гешев е прочут с упоритостта си и е малко евентуално просто да се откаже. „ За мен единственото значимо нещо е да работя за българския народ. Ще завърша мандата си без значение от всичко “, съобщи той в понеделник.

 

Инфо: politico.eu

Превод:  e-vestnik.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР